Освіта, технології та Міністерство цифрової трансформації

Освіта, технології та Міністерство цифрової трансформації
Ковід, повномасштабне вторгнення, криза… Чи задумувався ти про те, які виклики сьогодні постають перед Україною? Що чекає на систему освіту та чи можемо ми розраховувати на якісні зміни у сфері цифрової трансформації? З 21 березня поточного року посади Віцепрем’єр-міністра з питань інновацій, розвитку освіти, науки та технології та Міністра цифрової трансформації посів Михайло Федоров. І саме в нього є відповіді на ці запитання!

На його думку, сьогодні головним завданням українського уряду є розвиток людського капіталу. Де Україна буде через 5-10 років? Що для цього потрібно від людей? Як їх цьому навчити? Всі ці питання стосуються інновацій, освіти та технологій. 

На якому етапі реформа освіти зараз?

Зараз український уряд займається розробкою стратегії, зокрема, визначається, що ми будемо робити, які зміни знадобляться в освіті та як інтегрувати технології.

Щодо освіти є окремий важливий фокус – необхідно зібрати якісні дані про систему освіти. Для багатьох країн світу освіта є підґрунтям для функціонування громадян, а тому треба мати достатньо інформації, щоб приймати імпульсивні рішення і правильно рухатись у бік розвитку. 

Крім того, щоб розуміти вітчизняний контекст, важливо аналізувати досвід реформування систем освіти в інших країнах. Через скільки років ми зможемо побачити результат змін? Звичайно, це доволі тривалий процес. Федоров прогнозує, що перші результати ми зможемо помітити через 10, 20, 30 років. 

Неодмінно, у нашого часу та обставин є свої переваги! Зараз світ розвивається швидше, ніж будь-коли. Зокрема, обертів у своєму розвитку набуває дистанційна освіта. Крім, цього споживча культура в Україні зараз змінюється. І все це необхідно враховувати, щоб досягти якісних результатів якнайшвидше. 

Про що буде нова реформа освіти?

Те, що можна сказати з упевненістю – це про основні тенденції реформи освіти. Вона точно базуватиметься на принципах дебюракратизації, цифровізації, онлайн-освіті, а також варто буде попрацювати над тим, щоб надолужити “білі плями” у знаннях учнів. У планах – фундаментально змінювати систему освіти. Ці реформи будуть пов’язані з навчанням вчителів і викладачів, свободою управління закладів освіти та, звісно ж, гідною оплатою праці. 

А які складнощі?

Найтяжчим викликом для реформування освіти сьогодні є фактор міграції багатьох вчителів з України. Адже вчитель – це не просто професія, якщо ми говоримо про систему освіти. В першу чергу, це людський капітал, який є неодмінною умовою в навчальному процесі. На сьогодні, немає чітко зафіксованих даних про те, скільки вчителів насправді виїхало з України. Для того, щоб кудись рухатись, необхідно отримати цю інформацію. Це є одним із фокусів, коли ми говоримо, що зараз йде період збору якісних даних щодо сфери освіти. Звісно, такий відтік вчителів закордон постане для України ще більшою проблемою після війни, якщо до того часу вони не повернуться. Але з іншого погляду, ми матимемо можливість залучити більше молодих кадрів. 

При цьому всьому потрібно розуміти, що нова реформа освіти – це свідома реформа. Ідеї  Міністра освіти Оксена Лісового та Міністра цифрової трансформації узгоджені та синхронізовані. Вони мають спільне бачення. 

Також Михайло Федоров заявляє, що цілісне уявлення про реформу побачить світ зовсім незабаром! Не пізніше червня цього року.   

Україна – лідер на ринку цифровізації Європи. Або ж ні?

Це питання складне. Існує багато рейтингів, у яких Україна не бере участь. Але недооцінити наш внесок у цифрові трансформації важко. Україна перша зі всіх країн світу запустила єПідтримку, а невдовзі планується запуск ще однієї послуги – єВідновлення. Її суть полягатиме в тому, що громадяни, які мають пошкоджену нерухомість внаслідок обстрілів, отримуватимуть кошти на відбудову на віртуальну картку. 

Що далі, то ми все більш стаємо готовими до проривів і до першого місця у світі з точки зору діджитал-інфраструктури. Однак не варто ставити це собі за мету. Найважливіше – щоб українці відчували, що живуть у найзручнішій країні світу. Проєктів для реалізації ще багато. У цьому році планується впровадити нові популярні послуги та позбутись старих. 

Яке місце штучного інтелекту у держорганах?

Зараз у процесі запуску пілотні проєкти на базі штучного інтелекту. Поки що він вчиться обробляти заявки громадян та надавати будь-які послуги. 

Мета в тому, щоб штучний інтелект зміг давати чіткі відповіді на будь-які запитання від імені державного органу. Процес запущений. Імовірно, що влітку же побачимо перший результат. 

Насправді це черговий виклик. У майбутньому штучний інтелект може замінити купу посад, десятки тисяч людей. Перед нами всім зараз стоїть вибір: або навчитись ним користуватись, або дозволити йому себе замінити. Боятись не варто, потрібно боротись зі складнощами. 

Кібербезпека України та як на це впливає ТікТок?

Починаючи з 24 лютого 2022 року Росія здійснила приблизно 7 тисяч кібератак на Україну. Це були атаки на урядові організації та органи влади, сектор безпеки й оборони, комерційний сектор, транспорт, телеком, ІТ, фінансовий сектор, енергетичний сектор. Українських урядовців досі часто атакую різного роду розсилками, а десятки DDoS-атак – це вже щоденна звичка. На щастя, наші кіберфахівці успішно їх відбивають. 

Останнім часом багато країн бойкотують ТікТок з міркувань убезпечення інформації, що може зливатись китайцям, що володіють соцмережею. Михайло Федоров зазначає, що Україна поки не планує блокувати ТікТок. Замість цього важливо впроваджувати такі заходи, які забезпечать громадянам базові знання та навички з цифрової грамотності. Це допоможе українцям не відчувати себе вразливими при користуванні тим чи іншим додатком. 

Щодо захищеності державних реєстрів – факти говорять самі за себе. За понад рік повномасштабного вторгнення жодна сенситивна інформація не була злита. Зараз цифрова структура Україна знаходиться в “хмарі”. Це вберігає її від будь-яких фізичних уражень, як-от ракет. Це найважливіше. Але це ніяк не означає, що можна розслабитись. Міністерство цифрової трансформації продовжує вдосконалювати захист. Розробляється новий закон про кібербезпеку, планується проведення кібернавчань, постійно оновлюються правила адміністрування реєстрів.

Мілтек-кластер – це що?

За рік повномасштабної війни з’явилось справді багато проєктів, яких раніше було. Вони стали дуже вагомими на полі бою. Ці проєкти почали отримувати підтримку від донорів і завдяки цьому активно зростають сьогодні. 

Зараз необхідно підтримувати такі ініціативи. Створити платформу, на якій військові проєкти зможуть отримати підтримку грантами, експертизою, комунікацією з Генштабом, Міноборони – це вихід. Нам потрібно створити такі умови, що подібні проєкти мали масштабне фінансування, а науковці хотіли інвестувати в це свої знання. Таким місцем для них стане defense tech-кластер Brave1. За допомогою цього сервісу тепер, якщо ти вирішиш створити власний стартап у сфері безпеки, ти можеш в оперативному порядку подати заявку, а тобі нададуть відповідь та допоможуть. 

Першоджерело – https://www.kyivpost.com/uk/post/16239

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email
Ми почали прямий етер!
Приєднуйся до нас

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами