Study Tours to Poland 2023: враження учасників

Study Tours to Poland 2023_обкладинка

Study Tours to Poland (STP) — це Програма Польсько-американського фонду свободи. Її реалізує Фонд “Лідери змін” у співпраці з Фондом “Боруссія”. STP – це не тільки про туристичні враження. Ця програма також сприяє розвитку особистих та професійних контактів між учасниками зі Східної Європи та їх польськими партнерами.

Цьогорічні учасники Study Tours to Poland мали можливість обмінятися думками та ідеями з місцевими жителями, розширити свої горизонти та побудувати міцні дружні зв’язки. Ця програма відкрита для студентів та професіоналів з різних галузей. Незалежно від твоєї спеціальності чи інтересів, STP має щось цікаве для кожного.

Ми зібрали для тебе кілька відгуків студентів, які відвідали Польщу та готові поділитися своїми незабутніми враженнями із цієї поїздки. Тож нумо читати:)

Азаренкова Єлизавета_учасниця Study Tours to Poland 2023

Азаренкова Єлизавета, вивчає графічний дизайн у Харківській академії дизайну та мистецтв, 3 курс

Улюблена цитата: “Завжди йди до своєї мети.”

З початком повномасштабної війни я активно почала займатися волонтерством: допомагала на складах продуктів. Оскільки я творча натура, то намагалася виразити свої емоції у мистецтві. Я висвітлювала тему війни у той спосіб, у який мені добре вдається. Тож маючи хороші навички графічного дизайну, я займалася створенням патріотичних плакатів та відправляла їх на міжнародні конкурси. 

Усю мою громадську діяльність з навчанням в університеті поєднувати нескладно. Це певною мірою завдяки сучасним технологіям. Мій університет розташований у Харкові, тому навчаюся я дистанційно.

Подати заявку на програму Study Tours to Poland я вирішила для здобуття нового досвіду. Звісно, що також хотіла дізнатись більше про Польщу, про її культуру та громадян. До того ж це європейська країна. А отже, це можливість перейняти європейську практику в деяких питаннях. Після подачі заявки я довго чекала відповіді. Підкрадалися думки про те, що не пройшла. Але коли вночі побачила повідомлення на пошті, що мою кандидатуру схвалено, то дуже зраділа:) Я була задоволена сама собою. Хотілось якнайшвидше вже поїхати.

Програмою була передбачена зустріч із мером міста Бельсько-Бяла. Мені найбільше був до вподоби цей пункт. Я розцінювала це як можливість дізнатися про те, як працює місто, як налагоджені різноманітні механізми в ньому. Запитання ми мали змогу поставити особисто меру. Мені здається, що на цьому етапі я вдосконалила свої ораторські та журналістські навички:)

Звісно, що є момент, який я хотіла б повторити. На шостий день перебування в Польщі ми спершу мали варштат, де розкривали своє бачення міста Бельсько-Бяла. А вже після цього ми підіймалися в гори й відвідували виставу в ляльковому театрі.

Порада: Варто скористатися такими можливостями, адже це нагода познайомитися з новою культурою, здобути нові корисні навички. Окрім того, ви можете знайти нових друзів серед учасників проєкту, організаторів та волонтерів.

Дідух Діана_учасниця Study Tours to Poland 2023

Дідух Діана, вивчає біотехнологію та біоінженерію в Національному технічному університеті “Харківський політехнічний інститут”, 2 курс

Улюблена цитата: «Під лежачий камінь вода не тече.»

Вважаю себе людиною з активною життєвою позицією, яка прагне змінити світ на краще, тому намагаюся поєднувати навчання з активною громадською та волонтерською діяльністю.

Я вже два роки є депутатом Запорізької Міської Молодіжної Ради та є членом іміджевої комісії. З цього року стала заступником прессекретаря Української Асоціації Молодіжних Рад та за сумісництвом координатором SSM-відділу. Ще я займаюсь хореографією у народному ансамблі «Україна». У вільний час мене цікавлять заняття образотворчим та декоративно-прикладним мистецтвом. Я проводжу майстер-класи з хореографії та прикладного мистецтва, танцювальні флешмоби для дітей та підлітків ВПО. 

З початком бойових дій у нашій країні я не виїхала за кордон, а активно долучилась до волонтерської діяльності. Я була волонтером благодійної організації «Зелений центр Метінвест», волонтером Фонду «Щаслива дитина». Зараз є членом волонтерської команди «Твори добро Україна», БФ «Покоління майбутнього», всеукраїнської бригади «Будуємо Україну разом», співпрацюю з волонтерами благодійної організації «Карітас Запоріжжя». Я беру участь у різноманітних заходах програми «Erasmus+»: вже відвідала Литву та Лейпциг.

Тема і програма проєкту Study Tours to Poland мене дуже зацікавила. Я дуже люблю свою країну і вважаю, що нашим громадянам не потрібно виїжджати за кордон в пошуках кращого життя. Потрібно переймати знання розвинутих Європейських держав і організовувати та створювати цікаве, комфортне, перспективне життя саме в Україні. Тут, де я народилась, живу, навчаюсь і в майбутньому планую працювати. Де живе велика кількість розумних, талановитих та працьовитих людей!

Дізнавшись, що мою кандидатуру відібрано та затверджено я, звичайно, зраділа. Адже це нова подорож, нові емоції та нові знання. Щоправда, спочатку трохи засмутилась, що на два тижні треба пропускати навчання в університеті перед сесією. Проте не вагаючись захопила із собою зошити й завдяки он-лайн навчанню, пізно ввечері після усіх активностей на проєкті, підтягувала пропущені лекції прослуховуючи записи та виконуючи усі практичні завдання і лабораторні роботи. 

Оскільки я чинний молодіжний депутат Запоріжжя і членкиня Української Асоціації Молодіжних Рад, найбільше у програмі мені сподобалось спілкування з молодіжними депутатами Бельсько-Бяла, президентом міста та знайомство з вищими органами влади. А оскільки за сумісництвом є ще й волонтером, то спілкування та отримання інформації щодо організації польського волонтерського центра та спілки пенсіонерів-сеньйорів мені дуже сподобалась.

Взагалі я безмежно полюбляю подорожувати, тому день у горах прожила б ще не один раз! Свіже повітря, неймовірно чарівні краєвиди, магія природи зробили наші 10 днів подорожі незабутніми, оздоровлювальними та мальовничими!

Порада: Вважаю, що студентам не треба витрачати свій дорогоцінний час дарма. Особливо зараз, коли навчання в Україні проходить он-лайн, треба користуватись можливостями та брати участь у подібних проєктах, пізнавати світ та знаходити нові знайомства в усіх куточках нашої планети. А також саме у студентські роки перед нами відкривається велика купа можливостей та перспектив. 

Хочу зауважити, що навіть у скрутному фінансовому становищі, можна пізнавати інші країни. Даний проєкт надає можливість безкоштовно поїхати до Польщі, здобути безцінний досвід спілкування з її громадянами. Польща зараз стрімко розвивається і досягла гарних результатів у своїй розбудові. Отримані знання і навички можна застосувати в Україні — головне бажання!

Впевнена, наша Україна та її люди заслуговують жити у розвиненій Європейській державі! І саме молодь повинна долучатися до розбудови України!

Берднікова Катерина_учасниця Study Tours to Poland 2023

Берднікова Катерина, вивчає фінанси та кредитування в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, 2 курс

Улюблена цитата: «Повірте, що зможете, і пів шляху вже пройдено.» (Теодор Рузвельт)

Я активно займаюся громадською діяльністю. Я є членом Студентського парламенту, Студентської ради та Профбюро економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Очолюю екологічний департамент Студентської ради економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Разом з іншими членами департаментів я займаюся підготовкою масштабних заходів. Наприклад, День вишиванки, Школа лідерства, Шевченківські читання та інші. У вільний час люблю танцювати. Танці мене надихають. 

Інформація про відбір на Study Tours to Poland зацікавила мене одразу. Цей проєкт зацікавив мене можливістю отримати нові знання, познайомитися з Польщею ближче та знайти нові знайомства. Коли я отримала повідомлення про проходження відбору, то дуже зраділа і почала готуватися до проєкту:) Було приємно розуміти, що мене обрали серед багатьох охочих.

Протягом візиту ми мали досить насичену програму. Кожен день ми мали заходи на різні теми. Найбільше мені сподобалося знайомитися з економікою та бізнесом міста Бельсько-Бяла. Також я мала змогу вдосконалити свої навички. Наприклад, це мистецтво самопрезентації, робота у команді, створення бізнес-плану та багато інших.

Серед усіх днів візиту найбільше мені запам’ятався один. Це була неділя — дуже насичений день. Зранку ми мали практичне заняття, де грали у бізнес-ігри, робили вправи на уважність та мотивацію. Пізніше на підіймачах ми піднялися у гори Бескиди. Там було неймовірно гарно. Ми отримали круті емоції.  А ввечері на нас чекав візит у ляльковий театр. Вистава зачаровувала. Мені дуже сподобався задум і виконання, хоч для мене вони були незвичні. 

Я б хотіла подякувати усім організаторам, волонтерам і людям, які проводили час з нами та зробили цей тур незабутнім. Дякую!

Порада: Я хочу порекомендувати проєкт Study Tours to Poland, бо він надає студентам можливість відвідати нову країну, здобути безцінний досвід та познайомитися з цікавими людьми.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email
Ми почали прямий етер!
Приєднуйся до нас

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами