Як змінився ринок праці унаслідок відключень світла

вимкнення світла
Відключення світла в цілому негативно вплинуло на ринок праці. Воно спричинило чимало незручностей, як для працівників, так і для власників бізнесу. Як ці виклики долали українські підприємці розповідаємо у нашій статті.

Порушені дедлайни, ускладнення ділової комунікації — і це навіть не весь перелік загроз. Ринок праці в Україні теж змінився. Відсутність інтернет-зв’язку поставила під загрозу роботу онлайн. Віялові відключення змусили роботодавців вказувати у вакансіях наявність джерела безперебійного живлення як вимогу. А хтось почав набирати працівників лише на роботу в офісі. Читай детальну аналітику про вплив відключення світла на ринок праці тут.

Зміни на ринку праці 2022

зображення ринку праці

Через відключення світла знизився попит на роботу дистанційно. Віддалена робота неефективна, а особливо тоді, коли світло вимикають за червоним графіком. Згідно із законом України покривати збитки повинен роботодавець. Або ж він має забезпечити працівника належним обладнанням для роботи. Не всі великі компанії готові до цього, а що вже говорити про малі бізнеси? 

Зокрема через жовтневі обстріли збільшилася актуальність робітничих професій. Це пов’язано із необхідністю забезпечувати продовольством, відновлювати пошкоджену інфраструктуру, постачати сировину на виробництво, а також виробляти продукцію.

Які проблеми спричинило відключення світла для підприємців 

зображення підприємця

Великі бізнеси мають можливість придбати коштовне обладнання для безперебійного живлення. Натомість власники малого бізнесу зазнають збитків, оскільки не завжди можуть собі це дозволити. Окрім того, ситуація ускладнюється тим, що скорочується робочий день. Працівники отримуватимуть меншу зарплату. До того ж якщо підприємець не має власного приміщення, то йому доведеться ще й сплачувати оренду.

Можна розглянути ситуацію на прикладі кав’ярні. Власник має дохід, який залежить від кількості відвідувачів. Якщо заклад без світла, то немає змоги обслуговувати людей. Відповідно, прибуток значно зменшується. Якщо ж і придбати якісний генератор із функцією AVR, аби не погоріли прилади, то перший час доведеться працювати для того, щоб відбити ціну. Середня вартість такого генератора до 80 000 грн. А крім того, варто врахувати витрати на пальне. 

Звісно, що бізнеси можуть ризикнути та взяти обладнання у кредит. Але ж потрібно вчасно подумати, як його сплачувати. А якщо  відключення припиняться, то потрібно виплатити кошти за генератор, який уже по факту не потрібен.

Як бізнеси адаптуються до відключення світла

зображення онлайн-навчання

Компанія SoftServe минулого року розширила географію своєї присутності в Україні. Їхні офіси оснащені необхідними джерелами енергоживлення. До того ж вони відкривали office spaces на базах коворкінгів. Туди дозволено доступ для всіх, кому потрібно працювати автономно тривалий час.

У Genesis майже всі проєктні офіси обладнані генераторами. Адмін-офіси мають по два: основний і резервний. У приміщеннях є тепло, вода, зв’язок, душові кабіни і бойлери. Є запаси палива та продуктів для співробітників та їхніх близьких на два тижні. Компанія має готові місця для релокації працівників.

У Boosta діє програма Relocation Compensation. Якщо працівники потребували релокації, зокрема за кордон, їм відшкодовують витрати у розмірі 1000 євро на одну особу. Київські офіси обладнані генераторами, один із них має Starlink. Укриття, продукти й вода також є. У Львові обладнали офіс так само. Крім того, компанія компенсує оренду коворкінгу.

Тож можливість працювати віддалено є. Особливо зараз цінна вона тим, що працівник може змінити місце проживання, якщо складеться несприятлива безпекова ситуація. Опанувати ази таких спеціальностей можна зокрема й на курсах від STUD-POINT .

Як відключення світла вплинули на ділову комунікацію

комунікація

Ділове спілкування змінилося. Оскільки люди обмежені часом, коли є світло, то намагаються швидко встигнути зробити максимум тасків. Для того, щоб терміново про щось домовитися, люди частіше використовують телефонні дзвінки. Це ефективніше, аніж чекати, допоки твої повідомлення прочитають. 

Що стосується повідомлень, то якщо їх все ж таки потрібно написати, спілкування у неробочий час не буде жорстоко засуджуватися. Адже кордони робочого дня нечіткі, тому що здебільшого до роботи приступають тоді, коли є електрика. Роботодавці можуть поставитися до цього з розумінням.

До того ж хтось під час повітряних тривог також намагається не писати, аби не турбувати зайвий раз. Якщо це спілкування у месенджері з командою, то до цього ставляться несуворо. Але у випадку ділового листування із партнером компанії працівники тактовно намагаються відкласти вирішення проблеми до спокійнішого часу.

Окрім того, лояльність спілкування помітна й у виборі слів для комунікації. Частіше у кінці ділових листів з’являються побажання “Бережіть себе”, “Мирного дня”, тощо. Під час війни українці мали змогу переосмислити багато чого. Тож це позначається й на спілкуванні.

Сподіваємося, що було корисно. Будемо раді, якщо лишатимешся на зв’язку!

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email
Ми почали прямий етер!
Приєднуйся до нас

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами