Внутрішня потреба: як бізнес допомагає суспільству, в якому працює

Світ розвивається шаленими темпами і з кожним десятиліттям змінюються не лише технології, але й рівень свідомості поколінь.

Зараз, коли Україна інтегрується в європейську спільноту, ми переймаємо ідеї турботи про довкілля та суспільство. Сучасна молодь глибше та болючіше відчуває свою відповідальність за майбутнє. Хтось допомагає притулкам для тварин, хтось відвідує літніх людей або перераховує кошти в дитячі будинки. Ми користуємося енергоощадними лампами та ходимо за покупками з торбою, замість пакета.
Прийшовши в нову компанію, ці люди готові й надалі продовжувати свою справу. Для них важливі цінності та принципи, готовність допомагати не заради красивих слів, а заради ідеї. Одна з таких компаній в Україні – Nielsen. Вони не влаштовують гучних акцій чи масштабних кампаній, а поступово, власними зусиллями роблять світ краще.

Завдяки програмі Nielsen Cares кожен працівник відчуває свою причетність до ідеї глобальної відповідальності. Ми поспілкувалися з керівниками програми Тарасом Гравченко та Веронікою Сорока про те, що цей проект означає для компанії та суспільства.

Програма Nielsen Cares існує з 2011 року і має 4 основних вектори:

  • Освітній – направлений на розвиток працівників: вироблення лідерських якостей, навичок комунікації, організації, планування та звітності.
  • Diversity and Inclusion – залучення до співпраці працівників різних відділів та їхнє об’єднання навколо єдиної цілі.
  • Боротьба з проблемою голоду.
  • Використання технологій та знань на благо суспільства.

 width=

“Головним чином, метою програми є поширення культури волонтерства як всередині компанії, так і в українській спільноті. Вкладом свого часу, знань та зусиль ми сприяємо поліпшенню соціального та екологічного стану в містах та регіонах, в яких працюємо,” – пояснює Вероніка.

Перший напрям програми – це заохочення потенціальних лідерів. Щороку серед працівників компанії обирається керівник проекту. Ним може стати будь-хто, у кого є бажання очолити команду, незалежно від посади та регалій. Лідер збирає команду з 5-10 небайдужих людей і на цілий рік планує ряд заходів соціального характеру. Щороку набір ініціатив змінюється залежно від креативності команди.

Тарас переконує: “Ніхто нікого не змушує брати участь в програмі, все на добровільних засадах. Я вважаю, кожен має запитати себе: наскільки я відповідальний за те місце, в якому живу та працюю?” Вероніка додає:

“Ми намагаємось залучити максимальну кількість співробітників, адже всі ми і, головне, кожен з нас окремо, може змінити навколишній світ.”

Коли Тарас був лідером, основними напрямками роботи його команди була допомога малозабезпеченим, будинкам для літніх людей, притулкам для тварин, а також прибирання території. Тоді вони разом з регіональними представництвами покривали 33 міста по всій Україні, 20 дитячих будинків і 9 територій прибирання. Під час проекту команди часто співпрацюють з благодійними фондами та іншими неприбутковими організаціями.

 width=

Як розповідають наші герої, програма Nielsen Cares дає досить багато для особистісного розвитку: “Як лідер ти повинен згуртувати команду навколо себе, організувати зустрічі, наради та брейн-шторми. Ти вчишся слухати та брати до уваги побажання інших учасників – це важлива навичка комунікації. Потрібно багато спілкуватись з командою, знайти спільну мову з різними відділами, домовитись за транспортування. Після цього проекту мені було легко прийти в будь-який з департаментів, адже мене вже всі знали.”

“Коли ти розумієш, що не просто сидиш десь зранку до вечора, а можеш стати корисним суспільству, працюючи в цій компанії, це надихає і в роботі.”

Nielsen Cares – це масштабна програма. Щороку одного дня усі працівники компанії, у більш ніж 100 країнах світу виходять на Nielsen Global Impact Day. Це традиційний день волонтера, коли команда виконує суспільно корисну роботу: фарбує дитячі майданчики, прибирає в парках, або допомагає в притулках.

Як виявилось, волонтерство також хороший спосіб об’єднати людей, зробити їх цільним колективом.

 width=

“Це неформальний проект і тут зникають усі відмінності між відділами. В ході підготовки та проведення благодійних ініціатив усі знайомляться, спілкуються (компанія досить велика і буває, що не всі знають один одного). Тоді ти бачиш, що за електронними листами стоїть реальна людина, яку до того ж, тепер знаєш особисто:)” – ділиться Вероніка.
Тарас продовжує: “Згуртування колективу – це один з бонусів, який дає програма. Хоч і один день на рік, але всі збираються разом довкола однієї ідеї – зробити світ краще. Після роботи всі йдуть на колективний відпочинок і це не абияк об’єднує.”

Green Week – ще один екологічний захід компанії Nielsen. Щодня протягом тижня працівники проводять різноманітні активності для захисту навколишнього середовища. Такі як день без принтера, день без кондиціонера, година без світла. Також організовують збір макулатури, батарейок та лампочок.

На моє питання чи повинен кандидат на посаду в Nielsen мати активну соціальну позицію, Тарас відповів:

“Якщо твоя позиція моя хата з краю – ти тут не приживешся. Цінності компанії такі, що кожен має допомагати і нести відповідальність за те, де він живе. Якщо ти їх не розділяєш – тобі буде важко в колективі.”

Нещодавно завершився відбір кандидата, який очолить програму у 2018. Тож дуже скоро команди почнуть реалізовувати нові проекти та втілювати свіжі ідеї.

Коли ви з компанією маєте однакові цінності, ваші зусилля об’єднуються на благо суспільства та планети.

Фото: Николь Катенкари

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email
Ми почали прямий етер!
Приєднуйся до нас

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами