Перші гроші: де їх заробити?

Мрія кожного учня старших класів школи та будь-якого студента – це фінансова незалежність. Але ж як її досягти, якщо ще ніколи ніде не працював і не маєш жодних навичок, потрібних для високо прибуткової професії. Починай з малого. CEO STUD-POINT Володимир Швець радить звернути свою увагу на посаду оператора call-центру, промоутера та працівника сфери HoReCa. Тож давайте розбиратися, чи справді гра коштує свічок, які є підводні камені є у кожній галузі та що про них говорять ті, хто мав досвід роботи там. 

Промоутер

Завдання промоутера — бути привітним, завжди з посмішкою, спілкуватися з людьми і консультувати їх. На перший погляд нічого складного, але на ділі все не так. Для такої роботи доведеться стати стресостійким, ввічливим і терплячим незалежно від обставин.

До основних обов’язків промоутерів можна віднести: розповсюдження листівок та інших рекламних матеріалів, інформування про акції та переваги товару, видача різних подарунків та бонусів за покупки, участь у масових заходах бренду і так далі.

Середня заробітна плата на ринку – 8 500 за восьмигодинний п’ятиденний робочий період. Однак специфічним є те, що час є ненормованим. Тому можна працювати як більше, так і менше, і у вихідні, і у будні. Одна година оцінюється приблизно у 50 гривень. Зазвичай мінімальна зміна становить чотири години. 

Анастасія Мішанчук, копірайтер блогу STUD-POINT

Ще у далекому 2019 я марила фотографією та музикою. Саме тому на літні канікули я задалась метою купити фотоапарат та гітару. Спойлер: я таки змогла. Для себе я обрала шлях промоутера. Ця робота не надто мене виснажувала та давала можливість насолодитися відпочинком. Я сама обирала графік, за яким буду працювати, і рахувала, скільки годин я буду цим займатись, щоб досягнути цілі. Три місяці, 5 днів на тиждень по 5 годин. Бінго – 15 тисяч гривень у мене в кармані. Не скажу, що це було легко. Я була змушена виходити із зони комфорту та комунікувати з людьми, хоч і мінімально. Тому якщо ти соціофоб або інтроверт, така робота ймовірно не для тебе. Як для учениці 10 класу, це був дуже навіть непоганий результат. 

HoReCa

Готелі. Ресторани. Кейтеринг. Тобто цей термін включає в себе усіх працівників сфери гостинності, готельно-ресторанного бізнесу. Безумовним плюсом цих посад є досвід роботи у команді та безпосередньої комунікації з клієнтами, що цінується роботодавцями у будь-якій сфері. 

Оплата праці дуже різниться і залежить від рівня закладу, але найчастіше –  від 7 до 12 тисяч гривень.

Поліна Луньова, студентка факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу ХНУ ім. В. Каразіна

Робота в HoReCa вчить швидко реагувати на критичні ситуації, підлаштовуватися та бути стресостійким. А це must-have здібності для сучасних умов. Крім того, я стала більш витривалою, тому що інколи я була змушена бути на ногах від 5 до 12, а то й більше годин. Коли я говорю про “бути на ногах”, я маю на увазі те, що ти не можеш присісти ні на хвилину, навіть якщо у закладі немає відвідувачів. Це важко, але дуже зміцнює твою силу волі. 

Поєднувати таку роботу можливо лише з навчанням у першу зміну, так як в основному заклади працюють у другій половині дня. Хоча бувають і ранкові зміни.

Якщо бути відвертою, у перші два тижні ти можеш взагалі не отримувати заробітної плати, оскільки цей термін розцінюють як стажування. Однак, це не аксіома, усе залежить від роботодавця. Мені пощастило з адміністратором та персоналом, які ділилися зі мною чайовими. 

Слід зазначити, що бути офіціантом не так і просто, як здається. Необхідно бути відповідальним, не відходити від робочого місця та завжди тримати в голові усі позиції з меню і знати, що входить до тієї чи іншої страви. І лиш тоді гості будуть залишати тобі гарні бонуси. 

Call-центр

Хочеш попрацювати над своїми комунікаційними здібностями, вмінням домовлятись і знаходити оптимальне рішення? Любиш говорити і міг би робити це годинами? Тоді тобі саме сюди.

Владислава Ющак, студентка 6 курсу КНУ ім. Т.Г. Шевченка

Чесно кажучи, колл-центр дав мені розуміння праці. Перша зарплата, виконання поставлених вимог, перевірка від керівництва та вдосконалення навичок комунікації з клієнтами – усе це в кінцевому рахунку формує розуміння особистої цінності та вартості твого часу як спеціаліста. Як на мене – це найважливіше, що може отримати людина після першої роботи. Крім того для себе можна чітко розуміти готовий ти йти у схожу сферу, чи ні. 

Говорячи про підводні камені, я скажу про те, що найбільше мене вразило і що, на мою думку, є неприпустимим. Коли клієнт дозволяє собі грубощі і особисті образи, то навіть у такому випадку не можна закінчити дзвінок. Я знаю, що у багатьох фірм є практика попередження. Ви говорите клієнту, що будете вимушені покласти слухавку, якщо він продовжить вживати нецензурні слова. Якщо людина не слухає вас, просто відключаєтеся. Але там, де я працювала такої практики не було, адже клієнт завжди має рацію. 

У контракті вказана була мінімальна зарплата, але в цілому “брудними” виходило десять з половиною, плюс бонуси від продажів. Якщо казати про робочий графік: 8 годин на день та “плаваючі” вихідні. Могло бути 6 робочих днів поспіль, це досить виснажливо. Всі вихідні зберігалися. Просто розкидалися по місяцю: одного разу 6 робочих і 1 вихідний, а далі 5 робочих і 3 вихідні. Години роботи також постійно різні. Досить важко звикнути до такого і побудувати особистий графік життя. До того ж, не було вихідних на державні свята, до цього потрібно бути готовим.

Початківцям я порадила б шукати роботу на кшталт обробки запитів від клієнтів. Це набагато спокійніше ніж бути постійно на телефоні. 

Пам’ятай, будь-яка робота потрібна і важлива. Будь-який досвід, що ти отримаєш в її результаті, стане в пригоді у майбутньому працевлаштуванні. А якщо ти хочеш дізнатися, як правильно витягнути головне із кожної своєї зайнятості, оформити його у резюме і гарно подати себе роботодавцю, безкоштовно переглядай відео CAREER MARATHON.

Читати більше: ДЕ ЗНАЙТИ БЕЗКОШТОВНІ КНИГИ В ЕЛЕКТРОННОМУ ТА АУДІО ФОРМАТАХ?

Текст: Мішанчук Анастасія

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами