ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education

Вячеслав Павлюк

Вячеслав Павлюк

Educational project manager
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 1
Щоденна кількість унікальних відвідувачів ChatGPT – 13 млн. Переворот в індустрії штучного інтелекту викликає запеклі дискусії через авторські права, морально-етичний бік та використання ChatGPT школярами та студентами. Можливо краще перетворити потенційного ворога на надійного помічника? Yalantis Education провели дослідження, щоб відповісти на це питання.

80% студентів використовують Chat Gpt та інші нейромережі: вікно можливостей або шлях до відрахування? — результати опитування Yalantis Education.

Мене звати Слава Павлюк, я — Educational project у компанії Yalantis. Коли у листопаді минулого року розмови про ChatGPT дійшли до української мережі, я зацікавився ним і з того часу використовую в роботі, навчанні та для розваг.

У березні я відвідав чотири ЗВО у Києві та Дніпрі з пулом тематичних лекцій про ChatGPT; поспілкувався зі студентами про їх досвід використання ШІ й зібрав зворотний відгук. Сьогодні розповім тобі інсайти українських студентів і кілька порад від себе, як можна оптимізувати навчання та роботу разом зі ШІ.

Як у світі відраховують студентів через Chat GPT?

Законодавство, що регулює процес використання ШІ лише формується і за цим процесом та публічними дискусіями дуже цікаво спостерігати. Проте ми чули прецеденти заборони використання ChatGPT в школах штату Нью-Йорк, а професор з Вортона під час тестування поставив чатові на випускному іспиті четвірку.

ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 2
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 3

Цікавий кейс стався на болотах: російський студент використав СhatGPT для написання диплома, а потім хизувався цим у Twitter. Далі почалось розслідування з боку ЗВО з питання анулювання результатів дипломної роботи.

Я перечитав його матеріал і вибрав з цього найцікавіше та корисне, що важливо враховувати при написанні дипломних робіт з використанням ChatGPT.

ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 4

Чи справді варто заборонити використання ШІ через такі випадки?

Розробки ШІ активно продовжуються і за словами Білла Гейтса штучний інтелект стане найгарячішою темою 2023-го. Тож якщо повністю ШІ не замінить спеціаліста, проте він замінить людину, яка ці інструменти не використовує або не осягне їх можливості. Вже зараз деякі бізнеси практикують зміну робочих процесів: створення контент-плану, автоматизація служби підтримки клієнтів, копірайтинг простих текстів. Крім того, сам додаток активно оновлюється.

23 березня для ChatGPT анонсували плагіни, і це тепер ціла платформа. Ці плагіни писати дуже просто (бо сама мовна модель більшість роботи бере на себе), так ще й можливості круті. Як приклад, є плагін, де можна завантажити відео і задати команду відредагувати. ChatGPT сам пише програму під потреби, використовуючи API якогось сервісу, виконує її, і віддає користувачеві потрібне відео. Нас чекають дуже цікаві інтеграції. Більш детально за посиланням.

Незважаючи на всі переваги, законодавства, що регулює процес створення та використання штучного інтелекту ще не існує. Це вже створює суперечки. Так само з’явились і сервіси, що можуть визначити текст, згенерований за допомогою ШІ.

Ось ще кілька поширених недоліків СhatGPT для навчання:

  • у безкоштовній версії СhatGPT-3 застаріла база даних, до вересня 2021 року, у платній версії вже актуальніша інформація та доступ до мережі;
  • може давати нереальні посилання на джерело інформації;
  • може заплутатись у своїх відповідях та бути нелогічним;
  • часто генерує текст наповнений «водою»;
  • значно гірше відповіді українською та іншими мовами, за якими не так багато матеріалів у мережі.

Отже, штучний інтелект нікуди не дінеться, а буде тільки оновлюватися. Нам не варто бачити в ньому ворога, він корисний асистент у задачах, що підлягають оптимізації. Викладачам варто навчити студентів правильно їм користуватись. Самі ж викладачі за допомогою ChatGPT можуть швидше писати освітні програми та покращувати процес викладання матеріалу. Технологічне майбутнє вже настало і нам потрібно адаптуватись до цього швидше.

Які корисні програми з елементами ШІ існують вже зараз?

Крім ChatGPT існує безліч корисних AI. Тут розповім про ті, які вже активно використовую у своїй практиці:

Bing AI chat, DeepL та Grammarly

Bing AI chat — це розумний асистент від Microsoft Bing. Він використовує версію ChatGPT4 та надає актуальну інформацію. Microsoft інвестувала в OpenAI понад $10 млрд, і на початку 2023 року представила інтеграцію розробок OpenAI в пошук Bing та браузер Edge. Також він надає посилання на інформацію, яку надає та загалом надає менше неправдивої інформації.

Проблема: обмежена кількість запусків: 15 на день. Гірша українська, ніж у ChatGPT.

DeepL — це сервіс машинного перекладу, що характеризує себе як «найточніший у світі перекладач». За результатами сліпих тестувань DeepL дійсно випереджає конкурентів, серед яких рішення від Google, Amazon і Microsoft. Перекладач більше розуміє контекст і при перекладі використовує певні принципи реверсу.

Grammarly — це сервіс створений українцями на основі штучного інтелекту, що підвищує якість письмового спілкування, пропонуючи рекомендації щодо правильності (граматика та механіки письма), чіткості (стислість та зрозумілість), захопливості (словниковий запас та розмаїття) та тону повідомлення (формальність, ввічливість і впевненість). Сервіс використовує ті ж технології, що і ChatGPT, але робить акцент на доповненні людських навичок.

Порада: спробуй поєднання трьох сервісів для роботи з текстом: ChatGPT, DeepL та Grammarly паралельно.

Google Talk to books, Stable Diffusion та Fireflies

Google Talk to books — це продукт штучного інтелекту від Google, який можна використовувати для взаємодії з вмістом уже опублікованих книг. По суті, це пошукова система, яка використовує вдосконалену обробку природної мови, щоб зіставляти запитання та підказки користувача з відповідним текстом із книг.

Корисно використовувати при написанні наукових та дипломних робіт.

Stable Diffusion — це генеративна нейромережа, що може створювати зображення на основі текстового опису, наданого користувачем. Stable Diffusion наразі останній з найбільш популярних сервісів які створюють зображення на основі ШІ. Зараз найвідоміші конкуренти цієї AI, DALL-E та Midjourney, перейшли на повністю платне використання платформ.

Тут знову варто повернутися до питання авторських прав: «У січні 2023 року художники подали колективний позов проти компаній-розробників Midjourney та Stable Diffusion. Митці вважають, що нейромережі порушують авторське право, адже навчаються на цифрових копіях робіт без відома та згоди творців. Позов подали художники Сара Андерсен, Келлі Маккернан, Карла Ортіз, юрист і друкар Метью Баттерик разом із юридичною фірмою Joseph Saveri Law Firm. Ця компанія також веде справу проти Microsoft, GitHub та OpenAI.» — пише видавництво MIND у своїй статті.

Fireflies — це голосовий асистент, який працює на основі штучного інтелекту, який допомагає розшифровувати записи, робити нотатки та виконувати інші дії під час конференцій. Асистент Fireflies зі штучним інтелектом, Фред, інтегрується з усіма провідними платформами для вебконференцій, включаючи Zoom, Google Meet, Webex і Microsoft Teams, а також з бізнес-додатками, такими як Slack і Salesforce.

Скільки взагалі існує додатків ШІ?

Наразі існують тисячі додатків ШІ для вільного використання. Нижче наводимо QR код з посиланням на статтю яка робить огляд на 100 сервісів з використанням штучного інтелекту. Важливо зрозуміти які вже зараз існують можливості та куди рухається сфера. Ще раз хочу наголосити, що їх використання та розуміння досягне важливості рівня англійської мови — без неї багато вакансій для тебе стануть недоступними й навпаки — завдяки їй, ти зможеш отримати підвищення та збільшення доходу.

ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 5

І вже зараз зʼявилась нова професія — prompt engineer. «Prompt-інженерів» наймають за їхнє вміння змусити системи ШІ видавати саме те, що потрібно. Це нова категорія «розробників», яка з’явилася буквально два роки тому і дуже розвинулася в останні місяці з появою ChatGPT.

Як використовувати штучний інтелект в роботі та навчанні?

Спробуй ввести у пошук Google: Awesome ChatGPT prompts. Ти побачиш безліч прикладів сайтів, а також репозиторій на GitLab. Prompt — це будь-яка фраза або набір ключових слів, які можна ввести в інструмент ШІ, наприклад ChatGPT. Інструмент інтерпретує підказку та генерує відповідь. Пишучи підказки для ChatGPT, ти можеш надати чіткий і повний контекст для моделі, щоб створити відповідь.

Ділимось 5 найчастішими та популярнішими способами, які використовують студенти:

ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 6
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 7
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 8
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 9
ШІ: вікно можливостей або шлях до відрахування? Дослідження від Yalantis Education - Фото 10

Таким чином студент може зекономити свій час та з допомогою штучного інтелекту зможе:

  • Написати формальні листи, використовуючи профільні фразеологізми та сленг (в залежності від країни адресанта).
  • Підготуватись до job інтервʼю (використовуючи команду до ChatGPT «Уяви, що ти рекрутер»).
  • Брейншторм ідей (креативний неймінг, наприклад).
  • Прописати темплейти, CV, прості шаблони для документів.
  • Зробити вижимки з великих текстів, залишаючи головну думку.
  • Надати цитати з книг, з посиланням на джерела (рекомендуємо перевіряти).

Щодо роботи з кодом:

  • Генерація стартового коду, виправлення багів, рефакторінг.
  • Може пояснити, що відбувається з кодом.
  • Допоможе з генерацією документації.
  • Може прописати простий код та bash-скріпти.

Інформацію про використання СhatGPT фахівцями у Yalantis можна знайти за посиланням. Для цього вони опитали спеціалістів з різних відділів: маркетинг, тестування, розробка та дизайн. Там є цікаві факти, тож переходь!

Корисна порада від Yalantis: у спілкуванні зі СhatGPT, краще використовувати англійську, ефективні команди (prompts), уникати сленгових та жаргонних слів і надавати якомога більше інформації у запиті.



Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами