Гайд по SMM-трендам 2018-го

Ми знаємо, що серед читачів та друзів STUD-POINT багато діджитал-фанатів. Тому спеціально для вас ми перебрали усі пабліки, заскролили стрічку до дірок та вивчили на пам’ять головні мережеві тренди цього року.
Тож всім smm-никам та інтернет-гуру присвячується.

Віртуальна реальність (AR та VR)

Facebook ще в квітні 2017-го анонсував появу Facebook Spaces – соціальної мережі віртуальної реальності. Але поки проект в розробці, цей тренд жваво підхопили крупні компанії.

Augmented та Virtual Reality – інструменти, які створюють нові можливості для залучення аудиторії, завдяки своїй інтерактивності. У віртуальному світі вся влада опиняється в руках клієнта: користувач обирає картинку формату 360о і самостійно вивчає простір. Як, наприклад, в додатку Place від компанії IKEA, де можна побачити як буде виглядати стіл, лампа або крісло у власному домі. Така наочність підштовхує користувачів до покупки і демонструє усі переваги товару.

Епоха рухомих картинок

Минулого року майже 90% конверсійного контенту припало на відео-формат, тож в цьому році ця тенденція тільки закріпить свої позиції.
Також цей рік можна назвати роком “рухомих-картинок”: гіфок, анімованих фото та динамічних обкладинок. Відео ж стануть максимально короткими та насиченими, аби зачепити глядача у перші три секунди перегляду.
За прогнозами топових маркетологів, до 2020-го року відео повністю поглине текстові пости і складе 80% усього інтернет-трафіку. Тому вже зараз компанії активно тестують відео-контент на якість та привабливість для своєї аудиторії, а мережеві гіганти вкладають значні суми в розвиток відеореклами.  

 width=

Десктоп – Мобільна версія

Це не новина, що багато користувачів заходить в інтернет з мобільних версій. Проте в 2017, ця цифра досягнула 55% і продовжує зростати. Цьому сприяють і виробники додатків: наприклад, сервіси Instagram та Snapchat, в першу чергу, призначені для мобільних пристроїв. А вже зараз 80% доходу Facebook надходить з мобільної реклами.

Кліпове мислення

Миттєвий, короткочасний контент потрапив в топ smm-трендів 2018-го року.
Віднині мережею править принцип “тут і зараз”: зникаючі stories, секундні меми, вірусні відео та live-трансляції. Часові обмеження тільки стимулюють користувача швидше заходити та взаємодіяти з публікаціями, доки вони не зникли.
Компанії вже переконались в ефективності прямих ефірів та коротких історій. Тому найближчим часом очікується справжня боротьба за увагу аудиторії.

Курс на інфографіку

Ще один тренд, який почався в 2017-му і продовжує набирати оберти, – графічне оформлення сторінки. І тут мова йде не про картинки, гіфки чи фото, а інфографіку. Завдяки цьому інструменту компанії ясніше доносять свої меседжі до цільової аудиторії.

 width=

Ситуативні пости

В цьому році ситуативний маркетинг – обов’язковий пункт будь-якої smm-стратегії. Від брендів очікується миттєва реакція на всі новинки та події: від ракети Ілона Маска до березневих морозів. Завдання smm-менеджерів – грамотно вплітати хайпові новини в концепцію свого бренду, створювати за лічені години нові флешмоби та меми.
Хороша новина в тому, що кількість обов’язкових постів буде незмінно скорочуватись, поступаючись місцем миттєвому контенту. Погана ж у тому, що якість не завжди встигатиме за швидкістю.

Месенджери для міленіалів

В 2017-му чат-боти стали трендом, з яким встигла погратись кожна п’ята компанія. Тільки в фейсбук-месенджері було створено більше 100 тисяч активних чат-ботів. Проте, зараз цей інструмент рахується не інновацією, а повсякденністю, і потроху здає позиції.
Месенджери навпаки стануть обов’язковим інструментом для smm-ників. Для сучасного мовчазного покоління, месенджери – це сховище, де не потрібна реакція чи обов’язковий діалог. Вже зараз ними користується більше 2,5 мільйонів людей по всьому світу.

Купуй-продавай

Завдяки своїй зручності та практичності, користувачі все частіше здійснюють покупки через соцмережі, а не магазини. Там можна без зайвих кроків замовити товар та напряму поспілкуватись з продавцем.Тому дуже скоро соцмережі перетворяться в повноцінний торговий майданчик, переплюнувши по охопленню та впливовості крупні інтернет-рітейлери.

В планах Facebook та Instagram обладнати торгові сторінки спеціальними функціями: тегами та навігаційними кнопками з відгуками, категоріями та характеристиками товарів.

***

Як відомо, знання законів не звільняє від відповідальності, а знання трендів не робить з тебе бога соцмереж. Щоб правильно використовувати новинки інтернет-маркетингу, звертайся до тих, хто їх першими виявив, а ми тобі в цьому допоможемо.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email
Ми почали прямий етер!
Приєднуйся до нас

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами