Яку кар’єру хочуть побудувати junior-спеціалісти

У цій статті ми зібрали усі сфери, які аналізували до цього: ІТ, дизайн, маркетинг та фінанси. Тут буде значно менше цифр – лише факти та порівняння. Поговоримо про те, якому формату роботи віддають перевагу молоді спеціалісти? На яку заробітну плату вони розраховують? Скільки годин готові приділяти роботі і де її шукають? Чому сторінки у соцмережах та заробітна плата є найважливішими факторами при виборі роботодавця? А ще дамо поради як залучити більше молодих спеціалістів у компанію

Формат роботи

Переважна більшість надає перевагу змішаному формату роботи. При цьому студенти хочуть чергувати роботу вдома із роботою в офісі. Найбільше такий формат підтримують представники фінансової сфери (83%). При цьому, ІТ-спеціалісти віддали значну перевагу дистанційній роботі. Кожен третій представник цієї галузі потенційно, навіть, не розглядає роботу в офісі.

Заробітна плата

Молодші спеціалісти сфери маркетингу та дизайну готові отримувати від 5 до 10 тисяч гривень на місяць. При цьому, представники ІТ та фінансів хочуть отримувати на порядок більше – 10 000-12 000 гривень.

До речі, представники сфери ІТ, маркетингу та фінансів готові проходити стажування на умовах мінімальної фінансової підтримки. При цьому дизайнери бажають стажуватися лише за його повної оплати.

Графік роботи

Для представників сфер ІТ, дизайну та маркетингу вільний графік є оптимальним. Вони хочуть працювати у будь-який час, самостійно визначати кількість годин, мати конкретні завдання і мету, щоб їх виконувати. А от фінансисти віддали перевагу неповній зайнятості – можливість працювати фіксовану кількість годин (зазвичай 4) із конкретним графіком.

Представники усіх сфер зазначають, що готові приділяти роботі під час навчання до 6 годин. Проте вагома частка маркетологів (36%) зазначила, що не може працювати більше ніж 4 години на день.

Платформи для пошуку роботи та стажувань

Лідерами залишаються сайти пошуку роботи, такі як work.ua та rabota.ua. Портал work.ua користується найбільшою популярність серед маркетологів, фінансистів та дизайнерів. А от представники сфери ІТ віддають перевагу rabota.ua.

На другому місці знаходяться telegram-канали. Зокрема, для дизайнерів це джерело у відсотковому співвідношенні знаходиться на одному рівні із сайтами пошуку роботи.

До речі, в описах вакансій студентам не вистачає такої інформації:

  • ІТ-спеціалісти: умови роботи;
  • маркетологи: етапи відбору, заробітна плата;
  • фінансисти та дизайнери: деталей про обов’язки, етапи відбору.

Сторінки компанії в соцмережах

Більше 80% молодих спеціалістів усіх професій регулярно переглядають сторінки компанії у соціальних мережах. Вони роблять це з метою розуміння статусу компанії. Тому, цей фактор є дуже важливим при формуванні думки про потенційного роботодавця.

На що потрібно звернути увагу при веденні сторінок компанії у соцмережах, щоб вони стали ефективним каналом залучення молодих талантів?

  • налагодити можливість комунікації із кандидатами;
  • забезпечити необхідну кількість регулярних постів за робочою тематикою;
  • помістити на сторінки інформацію про компанію.

Вирішальний фактор для вибору роботодавця

Найголовніший – заробітна плата. Щодо іншого, тут думки представників різних сфер відрізняються. ІТ-спеціалісти звертають увагу на локацію офісу. Маркетологи та дизайнери – на цінності компанії. Фінансисти зорієнтовані на тип зайнятості. Такої ж думки і дизайнери.

Ідеальний роботодавець для…

  1. ІТ-спеціалістів: має навчальні ініціативи та привабливі умови роботи, відкритий до комунікацій;
  2. Маркетологів: має хороші відгуки про компанію, привабливі умови роботи та навчальні ініціативи, відкритий до комунікацій;
  3. Дизайнерів: наявний в інфопросторі, має привабливі умови роботи та навчальні ініціативи;
  4. Фінансистів: має привабливі умови роботи та навчальні ініціативи. А ще, хороші відгуки.

Таким чином, наявність навчальних ініціатив є невід’ємною частиною іміджу ідеального роботодавця.

Топ-3 поради для роботодавців як залучити більше молодих талантів:

  1. активно ведіть сторінки компанії в соцмережах. Наповнюйте їх кар’єрними постами, або створіть окремі сторінки для тих, хто зацікавлений в пошуку роботи.
  2. налагоджуйте комунікацію із кандидатами через соцмережі. Адже якщо людина, яка шукає роботу не може зв’язатися з потенційним роботодавцем саме так, довіра до компанії стрімко падає;
  3. створюйте свої освітні проекти або підтримуйте навчальні події студентських організацій. Створюйте практичні кейси для учасників, надавайте своїх спікерів, презентуйте свої вакансії та стажування. Нагороджуйте призами найактивніших учасників;
  4. використовуйте telegram-канали для розміщення інформації про роботу та стажування. Адже саме ця соцмережа зараз набирає найбільше популярності і є одним із головних джерел пошуку вакансій серед студентів.
  5. використовуйте послуги для роботодавців від STUD-POINT, які допоможуть привабити ваших цільових кандидатів за допомогою каналів майданчика для молоді та студентів.

Також на нашому блозі ви можете прочитати про кар’єрні очікування спеціалістів у сферах ІТ, дизайну, маркетингу та фінансів.

Статтю створено у співавторстві Володимира Швеця та Катерини Макухи

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами