Етичний туризм: що це таке і як стартувати кар’єру в цій сфері

top_writer

top_writer

Топ-5 професій для студентів: з'ясуйте, яка робота найкраще підходить для початку кар'єри. Ваш перший крок до професійного розвитку!
Концепція етичного туризму з’явилася наперекір масовому відпочинку. Цей тип подорожей мотивує мандрівників відмовитися від чотирьох S (Sun, Sea, Sand, Sex) на користь трьох Т (Travel, Trekking, Trucking). У цій статті спробуємо розібратися, чому етичний туризм – це новий тренд туристичної сфери і що робити, якщо ти хочеш стартувати кар’єру в цій сфері.
Що таке етичний туризм?

Простими словами етичний туризм – це форма відповідального туризму. Тут не буде all inclusive – шведського столу, басейну, коктейлів та дискотек. Натомість на мандрівника чекатиме рефлексія, занурення в культуру країни, яку він відвідує, усвідомленість та безліч нових відкриттів. «Етичні» відпочивальники враховують вплив своїх дій на навколишнє середовище, економіку і суспільство. 

За останні 30 років етичний туризм став напрямом, який обговорюють вчені, підприємці, уряди та звичайні люди. Як відпочивати етично із сім’ю чи дитиною? Чи можна скоротити використання пластику та одноразового посуду під час подорожі? Такі питання потроху починають хвилювати людство і мотивують знаходити відповіді. 

Поступово цей вид відпочинку з мікроформи нішевого туризму перетворився в макронішу. Експерти кажуть, найближчим часом попит на етичний туризм зросте і навіть інтегрується в модель масового туризму. 

21 грудня 2001 року члени Всесвітньої туристичної організації ухвалили Глобальний етичний кодекс туризму. У ньому йдеться про основні засади туризму як органічної частини життя людини. Зокрема, подорожі мають:

  • сприяти взаєморозумінню та повазі між народами і товариствами;
  • стати фактором індивідуального і колективного вдосконалення та сталого розвитку;
  • бути сферою, яка використовує культурну спадщину людства і вносить свій внесок у її збагачення, а також діяльністю, вигідною для приймаючих країн і співтовариств.

Напрями етичного туризму

Агротуризм

Є частиною сільського туризму і орієнтований на відпочинок на мальовничій фермі чи в симпатичному селі. У програмі можуть бути винні тури, катання на конях, тематичні виставки, хендмейд тощо.

Благодійний туризм

Часто спрямований на допомогу комусь. Наприклад, люди приїздять на локацію і відбудовують певну будівлю. Прикладом такого туризму може бути всеукраїнська платформа «Будуємо Україну разом». Її координатори збирають молодь навколо благодійної справи, як-от ремонт приміщень гуртожитків для внутрішньо переміщених осіб. Волонтери-мандрівники не лише допомагають своїй країні, а й дізнаються про містечка та села, в яких працюють, відпочивають разом та культурно збагачуються. 

Культурний туризм

В межах такої мандрівки туристи максимально заглиблюються в культурне середовище країни чи локальної місцевості. Відпочивальники можуть спілкуватися з місцевими жителями, знайомитися з мовою чи діалектом, звичаями та кухнею. 

Екотуризм

Форма туризму, спрямована на збереження природи та екосистем. Зазвичай такі міні-тури організовують на локаціях, які знаходяться на межі зникнення. В межах відпочинку мандрівники можуть відвідувати або навіть долучатися до будівництва туристичних об’єктів, що мінімально впливають на навколишнє середовище. 

Як подорожувати етично?

Відкриємо тобі маленький секрет: майже будь-яку подорож можна зробити етичною й усвідомленою. Для цього треба бути добрим до навколишнього середовища, суспільства та економіки. 

Природа

  1. Не купуй сувеніри, зроблені зі шкіри чи кістки тварин (наприклад, пір’я павичів, декоративні фігурки чи брелоки тощо).
  2. Не чіпай тварин, лише спостерігай за ними.
  3. Не годуй диких тварин.
  4. Не кидай сміття будь-де.
  5. Не чіпай та не купуй корали.
  6. Обирай екологічний транспорт.
  7. Вимикай світло, коли воно тобі не потрібне.
  8. Намагайся споживати якомога менше пластику. 
  9.  Економ воду.

Суспільство

  1. Вивчай місцеву мову (хоча б кілька слів чи речень).
  2. Поцікався місцевими звичаями і традиціями.
  3. Максимально занурься в повсякдення місцевих.
  4. Не фотографуй людей без їх дозволу. 

Економіка

  1. Купуй в місцевих магазинах і підтримуй локальний бізнес.
  2. Уникай готелів міжнародних мереж. Краще обери автентичне житло чи тутешні апартаменти або спробуй домовитися про оренду з місцевими.
  3. Не відпочивай за системою «all inclusive».
  4. Залишай позитивні відгуки про компанії чи сервіси, якими ти скористувався під час подорожі. 

Хочу організовувати етичні тури. Чи є вакансії?

Якщо після прочитання цієї статті ти хочеш не лише подорожувати етичніше, а ще й безпосередньо просувати ідею етичного туризму в суспільстві, маємо для тебе гарну новину.

Нині балтійська туристична компанія шукає людину, яка розуміється на темі sustainability та вважає сталість однією зі своїх життєвих принципів. Спеціаліст/-ка розвиватиме проєкти у цій сфері спочатку в одній з країн Балтії, а згодом і в Україні.

Вимоги до кандидата/-ки:

✔️ вільне володіння письмовою та усною англійською (рівень B2 та вище);
✔️ готовність переїхати в одну з країн Балтії;
✔️ мінімальний досвід чи розуміння реалізації проєктів;
✔️ досвід роботи у сфері сервісу або туризму буде перевагою, але не є обов’язковим;
✔️ креативність та відповідальність.

Після нашої перемоги у війні компанія збирається розвивати бізнес і в Україні, тож у координатора/-ки буде змога повернутися в рідну країну та продовжити менеджерити проєкти звідси.

Зацікавило? Надсилай своє CV на електронну пошту: angela.poddubna@amrop.ua.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами