Як діяти під час обстрілів, коли ви в селі, місті чи на вулиці: інструкція

Вся Україна вже п’ять днів мужньо протистоїть російській окупації. Поки наші військові тисячами знищують русню, ворог ще більше й навмисно гатить «Градами» по житловим секторам. В цьому тексті ми зібрали всі інструкції, дотримання яких допоможуть зберегти життя.
Що робити під час артилерійських обстрілів системами залпового вогню

✅ Снаряд (ракету) можна помітити та зреагувати, залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет.

✅ Організуйте постійне спостереження, завжди тримайте в полі зору будівлі та споруди, що знаходяться поруч та які можна використати як укриття. Після сигналу повітряної тривоги у вас є кілька хвилин, щоб спуститися в бомбосховище, сховатися у ванній кімнаті або будь-якому іншому безпечному місці.

✅ Ховайтеся у підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце у кутку між несучими стінами та недалеко від вікон і дверей, щоб миттєво покинути будинок у разі попадання снаряду.

✅ Виходьте з укриття мінімум за 10 хвилин після закінчення обстрілу. Зазвичай після залпу ведеться уточнення результатів стрільби і коригування вогню або зміна позиції.

Що робити під час артобстрілів

✅ Під час артилерійського чи мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не залишайтеся в під’їздах, під арками та на сходових клітках. Небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля автомобілів, автозаправних станцій і під стінами будинків з легких конструкцій. Такі об’єкти неміцні, ви можете опинитись під завалом або травмуватися.

✅ Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, в ідеалі туди, де є виступ або хоча б невелике заглиблення. Захистити можуть бетонні конструкції (окрім тих, що можуть обвалитися або загорітися), траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку і канави.

✅ Закривайте долонями вуха і відкривайте рот – це врятує від контузії та вбереже від баротравми.

✅ Не розбирайте завали самостійно, зачекайте на фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

Що робити під час обстрілу стрілецькою зброєю

✅ Під час стрілянини найкраще сховатися у захищеному приміщенні, наприклад, ванній кімнаті або навіть в самій ванні. Якщо це неможливо, треба лягти і прикритися предметами, що здатні захистити від уламків і куль.

✅ Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю і закрити голову руками. Захистити може будь-який виступ, наприклад, тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не варто ховатися за автомобілями або кіосками, оскільки вони часто стають мішенями.

✅ Де б ви не знаходились, згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами в бік стрілянини, прикрийте голову руками і відкрийте рот, щоб вибух поблизу не пошкодив ваші барабанні перетинки. Почекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде чути протягом 5-10 хвилин.

✅ Якщо ваше житло знаходиться у зоні регулярних збройних зіткнень, зміцніть вікна клейкою плівкою. Це допоможе вберегтись від розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад, мішками з піском або масивними меблями.

Також ми розповіли, що робити, коли почули сирени.

Разом переможемо! Слава України!

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами