Запалити вогник: 5 способів самомотивації

Як перестати відкладати все на «потім» та братися за справи з охотою, розповідає психологиня, HRG Unis та експертка Happy Monday Марія Конарова.

На жаль, навіть улюблена робота іноді стає тягарем, а дамоклів меч дедлайну, що невпинно наближається, не може змусити нас припинити прокрастинувати. Виходить як у відомому анекдоті: «дивлюся серіали – розумію, що на завтра потрібно зробити величезну купу роботи – дивлюся серіали, але тривожно» 😅

Як все-таки знайти мотивацію всередині себе і знову відчути той вогонь, який колись запалював і змушував горіти все, до чого б ви не торкалися? Для цього потрібно поставити собі кілька правильних питань. 

1. Що там із харчуванням і сном?

Занепад сил і апатія можуть бути сигналом організму про те, що йому не вистачає відпочинку або не підходить режим. Неможливо фонтанувати енергією, якщо вже тиждень не можеш виспатися. Неможливо знайти сили на нові завдання, якщо вже завалений ними по повній і не відпочивав нормально котрий тиждень поспіль. 

Важливість сну, повноцінного відпочинку, правильного харчування і регулярних занять спортом часом здається банальною, але якщо відчуваєте брак мотивації – приведіть до ладу свій організм

2. А навіщо мені це потрібно?

Для будь-якої успішної діяльності нам необхідні цілі і смисли. Часто ми втрачаємо мотивацію, якщо не відчуваємо необхідності в тому, що робимо. Згадайте, що запалює вас найбільше? Усвідомлення того, що ви корисні людям? Барвиста візуалізація в думках вікенду в Празі, куди ви плануєте поїхати після зарплати? Нова посада, яку ви маєте реальні шанси отримати в перспективі? Словом, шукайте сенс – для себе, близьких, людства, врешті-решт 🙂 

3. Чи зрозуміла мені самому система і черговість моїх завдань?

Вкрай часто ми губимося перед величезною кількістю різнопланових завдань. Відчуття «завалило справами, не знаю, за що хапатися» гасить мотивацію робити хоч щось. Тому видихніть і потягніть за ниточку, щоб розмотати весь цей клубок:

  1. відкиньте зайве, то, що можна не робити взагалі або зробити пізніше;
  2. визначте пріоритети – що дійсно важливо зробити в першу чергу;
  3. чітко сформулюйте завдання та результати їх виконання, якщо потрібно, пропишіть план;
  4. розбийте великі завдання, які викликають жах, на маленькі і нестрашні;
  5. почніть з легких завдань, щоб «втягнутися»;
  6. робіть паузи, можете навіть вписати собі їх у план.

Розберіть свій «завал», щоб стало легше дихати і розуміти, що робити далі. Це надасть вам енергії. 

4. Хто і що мене оточує?

Звичайно, сила волі – всередині. Але придивіться уважно, ваше оточення підтримує вас чи пригнічує? Поруч з вами ентузіасти і оптимісти чи страждальці й скиглії? Умови, в яких ви перебуваєте, дають змогу зануритися в роботу чи відволікають?

Створіть собі саме те оточення, в якому вам буде дійсно комфортно. Запасіться підтримкою близьких. Повісьте, врешті-решт, на стіну мотиваційний плакат із кумедним написом, якщо він і справді викликає посмішку. 

5. Пограємо?

Ми всі любимо грати, незалежно від віку, статі та статусу. Скористайтеся цією особливістю нашої психіки. Просто робити роботу – нудно. Запустити собі челендж «кожен день – одне завдання» – вже веселіше. Укласти парі з другом на швидкість виконання завдання – зовсім прикольно!

Поставтеся до роботи не як до повинності, а як до гри, де потрібно пройти цей неприємний рівень, щоб отримати скриню з монетами і дістатися до боса. І дуже важливий момент, забезпечте собі цю саму скриню. Придумайте винагороду. Впоралися із завданням, виконали умову челенджу – заохочуйте себе! 

Тож: виспіться, визначте мету і послідовність завдань, забезпечте собі правильне оточення і – грайте! Тоді вогник мотивації до нових перемог не змусить себе чекати. 

Матеріал ексклюзивно для STUD-POINT підготували наші партнери – кар’єрний портал Happy Monday.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами