Як влаштуватися в фармацевтичну компанію? Розвінчуємо міфи про старт кар’єри

top_writer

top_writer

Топ-5 професій для студентів: з'ясуйте, яка робота найкраще підходить для початку кар'єри. Ваш перший крок до професійного розвитку!
За результатами опитування думки української молоді про пошук роботи, яке STUD-POINT провів у червні 2022 року, понад 42% студентів бояться надсилати резюме на вакансії через відсутність практичного досвіду, високу конкуренцію на ринку праці та недостатню кількість релевантних знань і навичок. Такі страхи відчувають навіть ті, хто навчається на медичних та фармакологічних спеціальностях.

Ми поспілкувалися з HR-фахівцями фармацевтичної компанії «Дарниця» і спробували розвінчати кілька міфів щодо старту кар’єри в цій сфері.

Міф 1. Я не маю практичного досвіду, а значить моє резюме навіть не розглянуть

Як влаштуватися в фармацевтичну компанію? Розвінчуємо міфи про старт кар’єри

Олена Соколова, директорка з управління персоналом:

Поширена серед студентів, але, на щастя, хибна думка. Коли ми відкриваємо вакансії для джуніор-спеціалістів, розуміємо, що на таку позицію навряд чи відгукнеться людина з досвідом 5+ років. Ми робимо це свідомо, беремо до уваги той факт, що це може бути молодь, яка навчається на останніх курсах університету або вже закінчує його, має базовий рівень теоретичних знань і розуміє «матчастину». Запам’ятайте: краще спробувати і не отримати запрошення на співбесіду, ніж не спробувати взагалі. Якщо ви не будете відгукуватися на пропозиції роботи, яким чином отримаєте її? 

Головне – бажання працювати і вміння самопрезентувати себе, показати свою зацікавленість у цій роботі. Звісно, беручи в команду студентів-хіміків чи фармацевтів, ми перевіряємо рівень знань. Ці професії досить специфічні, тут не можна не знати чогось чи не вміти і думати, що це ок. Але саме до відсутності великого практичного досвіду ми ставимося абсолютно нормально і розуміємо це. Навіть якщо вас не візьмуть на роботу одразу, то хоча б порадять, що треба детальніше вивчити, куди і за якими знаннями йти далі, щоб через рік повернутися і спробувати знову. 

Наталія Запорожець, менеджерка з персоналу:

До речі, у «Дарниці» розглядають всі резюме, навіть якщо студент подається на повноцінну позицію для фахового спеціаліста. І він теж отримає відгук від рекрутера. Наприклад, ми шукаємо хіміка в розробку, але довгий час не можемо знайти відповідного кандидата. Тоді розглядаємо  підвищення наших молодших хіміків і відкриваємо вакансію вже на цю позицію, яка ідеально підходить саме студентам без досвіду роботи. Тобто такі ротації теж цілком можливі. 

Міф 2. Я не зможу поєднувати навчання з роботою, ейчарів студенти не цікавлять

Як влаштуватися в фармацевтичну компанію? Розвінчуємо міфи про старт кар’єри

Наталія Запорожець, менеджерка з персоналу:

Про повноцінну зайнятість фактично на повний робочий день ми можемо говорити лише зі студентами п’ятого курсу. На цьому етапі навчання вони вже пишуть дипломну роботу і не прив’язані до певногочіткого графіку, тож поєднувати не так вже й складно. А от приходити на практику чи стажування можна і раніше – з третього курсу. Наприклад, на одному тижні працювати два дні, на іншому – три. Звісно, тут у фокусі не заробітна плата, а напрацювання навичок і, власне, того ж досвіду. 

Олена Соколова, директорка з управління персоналом:

У пріоритеті завжди ініціативні студенти. Ви можете прийти і сказати: «Дивіться, я не можу працювати повний робочий тиждень, але хочу приєднатися до вашої команди. Пропоную такий графік…». Вочевидь ейчар не відмовить вам, а розгляне вашу пропозицію та, цілком можливо, піде назустріч проактивному кандидату. Адже Ви продемонстрували ще й здатність вирішувати складні задачі й брати на себе відповідальність.

Міф 3. Я живу не в Києві, тому мене не запросять на співбесіду

Олена Соколова, директорка з управління персоналом:

Тут все залежить від позиції, яку ви обираєте. Звісно, якщо це виробництво, студент не зможе працювати дистанційно, бо це просто неможливо зорганізувати. Якщо говорити про всю компанію загалом, звичайно, є робота, яку можна виконувати з дому. Але я б не радила студентам одразу йти на дистанційку, якщо життєві обставини дозволяють працювати в офісі. 

Джуніор-спеціалісти – це молоді фахівці, яким треба вчитися комунікувати, працювати в команді, бути в колективі, спілкуватися з колегами, розширювати горизонт та професійний світогляд. Такий досвід не отримати з дому. Якщо ти чогось не знаєш, ти про це ні в кого не запитаєш в онлайні. Звісно, можна написати чи подзвонити, але це зовсім інше. Таким чином молодь обмежує себе в отриманні нематеріального досвіду. 

У нас були кандидати з Харкова, Житомира, інших міст, які проходили співбесіду, отримували оффер і переїжджали в Київ. Не треба обмежувати себе локацією, якщо ви щось знаєте і вмієте, подавайтеся і пробуйте. Наприклад, є така професія – медичний представник. Аби отримати посаду, не обов’язково жити в Києві, ці люди працюють якраз в регіонах. І це теж може бути непоганим стартом кар’єри в «Дарниці» для тих, хто, наприклад, вчитися на хіміка чи фармацевта, але бачить себе в комерційному секторі. 

Наталія Запорожець, менеджерка з персоналу:

Так, дійсно, в нас були такі кейси, коли після захисту диплому джуніор-фармацевти ставали медичними представниками і працювали над промоцією нашого безрецептурного портфелю.  

Hard та soft skills, які допоможуть стартувати кар’єру в «Дарниці»:

  1. Комп’ютерна грамотність
  2. Теоретичні знання зі своєї спеціальності
  3. Досвід роботи в лабораторії (для хіміків)
  4. Критичне мислення
  5. Здатність будувати професійні стосунки
  6. Проактивність
  7. Здатність пропонувати рішення, а не очікувати команд
  8. Здатність брати на себе відповідальність за прийняті рішення

Більше про роботу в «Дарниці» читай на кар’єрній сторінці компанії.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами