Як перестати нервувати на співбесіді?

Як перестати нервувати на співбесіді?
Нервувати як перед співбесідою, так і на ній — цілком природно. Але, як показує практика, добре підготувавшись і прийнявши правильний настрій, можна почувати себе більш впевнено. Ми зібрали поради, які допоможуть справитися з нервуванням на співбесіді.

Нервувати як перед співбесідою, так і на ній — цілком природно. Але, як показує практика, добре підготувавшись і прийнявши правильний настрій, можна почувати себе більш впевнено. Ми зібрали поради, які допоможуть справитися з нервуванням на співбесіді.

Перед співбесідою роби проактивні кроки, щоб підготуватися до неї та впоратися зі стресом. Хоча може бути важко досягти справжнього стану спокою, ти почуватимешся краще, якщо докладеш зусиль, щоб впоратися зі своїми тривожними почуттями.

Основою впевненості на співбесіді є підготовка. Існує ряд кроків, які ти можете зробити напередодні співбесіди, щоб відчувати себе спокійно і контролювати ситуацію. 

Вивчи компанію

Перед співбесідою дізнайся якомога більше про потенційного роботодавця. Зайди на сайт компанії, почитай про неї в Інтернеті, подивись відео, переглянь її сторінки в соціальних мережах тощо. Це дасть тобі уявлення про те, хто вони та кого шукають. 

Будь-яка підготовка допоможе підвищити рівень твого комфорту і дозволить почуватися більш впевнено на співбесіді.

Знай своє резюме і підготуй відповіді

Перечитай його багато разів і уяви, що ти — інтерв’юер, який ретельно його вивчає. Це допоможе передбачити запитання і підготувати відповіді на них. Якщо у резюме є прогалини, будь готовий/-а пояснити їх. 

Підготовка відповідей на типові запитання співбесіди — необхідний крок для того, щоб впоратися з хвилюванням перед співбесідою. Однією з основних причин хвилювання є незнання питань, багато з яких є передбачуваними. Готуйся відповідати на такі питання, як: “розкажи про себе”, “де ти бачиш себе через п’ять років?” і т.п.

Будь на співбесіді завчасно

Мінімізуй стресові фактори, не пов’язані з виступом на співбесіді, такі як незручний одяг чи запізнення. Заздалегідь обери вбрання, яке буде зручним і ти будеш почуватися впевнено в ньому.

Запізнення або стресова дорога перед співбесідою можуть погіршити самопочуття. Тому якщо захід офлайн, перевір маршрут та переконайся, що ти будеш там за 5 хвилин до назначеного часу. P.S. Краще завжди мати запас часу. 

Якщо співбесіда буде проходити онлайн, переконайся, що в тебе встановлені усі необхідні програми. Заздалегідь протестуй техніку, наприклад, веб-камеру, мікрофон і навушники, щоб переконатися, що все працює добре.

Підготуй до співбесіди усе необхідне

Неважливо, це співбесіда онлайн чи офлайн — поряд потрібна вода.  Відчуття спраги може вплинути на звучання голосу, що може вплинути на твою впевненість у собі. Та поїж хоча б трохи перед співбесідою, щоб була енергія та сили на відповіді й, щоб живіт не забурчав у найбільш невідповідний момент. 

Тримай своє резюме поряд собою, щоб нічого не наплутати із-за нервів та чітко відповідати на запитання. 

Відпускай переживання 

Відчуття тривоги може прискорити серцебиття, що може викликати паніку. Якщо це відбувається до або під час співбесіди, зроби глибокий вдих через ніс (повільно рахуй до трьох, поки ти це робиш), а потім повільно видихни через ніс. Повтори тричі, і це знизить серцебиття.

Нерви можуть змусити говорити занадто швидко. Це проблематично під час співбесіди, оскільки ти можеш спіткнутися на словах і в підсумку дати не обдуману відповідь. Не поспішай відповідати на запитання, відповідай повільно і лаконічно. Зроби паузу перед відповіддю і зберись з думками. Можеш писати нотатки, щоб точно нічого не забути.

Не піддавайся тиску

Час від часу на співбесіді можуть допитувати, як ти справляєшся зі стресом. Може виникнути спокуса зануритися в негативне мислення, наприклад, “Вони знають, що я не впораюся з цією роботою; “Мені не варто було подавати резюме” або “Я їм не дуже подобаюся, я ніколи не отримаю цю роботу”. Не допускай таких думок!

Якщо ти будеш в такій ситуації, зрозумій, чого намагається досягти інтерв’юер, і не дозволяй йому засмутити тебе. Це не є відображенням тебе або твоїх здібностей. Тому при надто стресовому інтерв’ю тричі подумай, чи підходить тобі ця компанія.

Став питання

Співбесіда — це також можливість оцінити потенційного роботодавця. Ти вирішуєш, чи хочеш працювати на нього, так само як і він вирішує, чи хоче співпрацювати з тобою. Став питання, які показують, що тобі цікаво, як саме компанія може відповідати твоїм цілям і амбіціям щодо кар’єри.

Незалежно від того, як ти відчуваєш — співбесіда пройшла вдало чи ні, привітай себе після неї за те, що використав/-ла цей шанс. Нагороди себе тим, що тобі подобається: прогуляйся парком, подивись кіно чи просто відпочинь та побудь з близькими. 

А вже потім, з чистим розумом, аналізуй, що пройшло добре, а що можна було б покращити, та не зациклюйся на негативних моментах. Кожна співбесіда — це цінний досвід, який дає тобі змогу вдосконалюватися та розвиватися.

Намагайся зберігати позитивний настрій і не чинити на себе надмірного тиску. Ти вже дійшов/-ла до етапу співбесіди —  це чудово. В тебе точно все вийде, ми в це віримо!

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами