Чим займається Business-Analyst в OKKO?

Чим займається Business-Analyst в OKKO? - Фото 1
Бізнес-аналітики допомагають компаніям вдосконалювати процеси, продукти, послуги та програмне забезпечення за допомогою аналізу даних. Цікава професія, але потрібно дізнатися більше. Своїм досвідом роботи Business-Analyst поділився Павел з компанії ОККО.

Бізнес-аналітики допомагають компаніям вдосконалювати процеси, продукти, послуги та програмне забезпечення за допомогою аналізу даних. Цікава професія, але потрібно дізнатися більше. Своїм досвідом роботи Business-Analyst поділився Павел з компанії ОККО.

Чим займається Business-Analyst в OKKO? - Фото 2

Вітаю! Мене звати Павел і я працюю на посаді Business-Analyst в IT-департаменті OKKO

До моїх обов’язків входить збір бізнес-вимог, проєктування рішення, підготовка технічного завдання для команди розробників, проєктування архітектури рішення (ми в IT кажемо продукт), постійна комунікація з командою розробки під час реалізації рішення, на пізніших етапах, займаюсь прийманням готового функціоналу, інколи виконую його додатковий аналіз та допомагаю з тестування. І фінально — залучаюсь до розвитку цього продукту. 

До речі, це був короткий опис життєвого циклу майже всіх сервісів, з яким ми всі взаємодіємо у різних сферах.

Чому ти обрав саме цю професію? 

З університету, я пробував себе в IT, спершу був Trainee/Junior Java back-end розробником, пробував себе у freelance, підпрацьовував QA Manual. Якщо казати просто — шукав себе та пробував різне. Але кожен раз, коли отримував чи стикався з задачею, ставив собі питання: «Чи це буде ефективно для бізнесу?».

Я почав спостерігати, аналізувати та крутити з різних сторін задачі. Потім зрозумів, що мені вдається думати як замовник або кінцевий споживач. Тобто я підсвідомо поводив себе як аналітик, бо одразу бачу бізнес-ціль, яка вкладається у продукт та шлях її досягнення.

Це все мотивувало глибше поцікавитись, чим займається бізнес-аналітик у сфері IT. І виявилось, що маю необхідні розвинуті базові софт скіли, тому вирішив стати на шлях бізнес-аналітика, і пізніше зрозумів, що це саме моя професія.

Які ТОП 5 навичок необхідні для успіху у професії Business-Analyst?

Однозначно це:

  • вміння вчитись;
  • критичне мислення;
  • навички комунікації;
  • тайм-менеджмент;
  • логічне мислення;
  • нестандартний підхід до вирішення завдань.

Що змінилося у твоїй діяльності з 24 лютого 2022 року? Що нового довелося освоїти у зв’язку з цими змінами?

До 24-го лютого здебільшого я завершував роботу з продуктом після виходу в PROD, і вертався до нього при необхідності знайти якийсь баг (не типову поведінку) або для розвитку продукту.

З початком війни, колектив в якому я працюю, 24/7 забезпечував стабільну роботу АЗК. Довелося опановувати нові навички для того, щоб ми з колегами могли підхоплювати задачі один одного. Адже робота нон-стоп — це 100% перевтома та майбутнє вигорання.

А от конкретно з нових навичок я опанував адміністрування бази даних, робота з Докером, тестування як manual, так і QA automation. Особливо доречним стало опанування QA automation що дозволило суттєво зменшити час на пошук проблем в продуктах.

Звідки зараз береш енергію, ресурс?

Беру приклад з колег і співробітників OKKO, які з початку війни працюють відважно, старанніше та невпинно. Адже всі розуміють, що ми належимо до критичної інфраструктури, від якої залежить забезпечення ледь не всієї країни: військові, медики, ДСНС та волонтери.

Дай кілька порад щодо перших кроків у сфері Business-Analyst, з чого почати?

З першого погляду здається, що робота бізнес-аналітика одноманітна та рутинна. Проте це помилка, адже кожен проєкт і задача вимагає від вас індивідуального рішення.

Тож, можливо це звучатиме як стереотип, але бізнес-аналітиком, може стати людина, яка вже має життєвий досвід та дуже ерудована. Навички логічного й аналітичного мислення, а головне фантазія, дуже важливі та необхідні.

Важливо підсилювати свої софт скіли: тренувати пам’ять та комунікацію, розвивати логіку та критичне мислення. Бо базис технічних навичок та знань прокачати легше, а з гарним наставником, то і за рік-два роботи реально стати профі.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами