Хочу в IT з Yalantis: як отримати перший практичний досвід в умовах війни

Еліна Іванова

Еліна Іванова

Employer Brand Lead у Yalantis
Українська IT-компанія Yalantis закінчила Universities Tour десятьма вишами України. Війна внесла свої корективи, тому частину туру провели онлайн. Ми зібрали корисні поради про те, як отримати свій перший досвід в умовах сьогодення та проаналізували стан IT-напрямів під час війни.

Yalantis вже 8 років розвиває educational напрям: організовує практику для студентів, проводить мітапи та воркшопи з розробки, бізнес-аналізу та менеджменту, підтримує розвиток ІТ-спільноти в Україні. Початок широкомасштабної агресії росії проти України вплинув на освітні процеси та змусив багато перспективної молоді  покинути країну. Одночасний спад попиту на фахівців рівня Trainee та Junior ускладнює ситуацію на ринку, але вихід завжди є. На теперішній момент в Yalantis працює 30% фахівців рівня Junior та Trainee. Тому отримати перший офер в українській IT-компанії можливо, але дбати про це треба вже з першого курсу.

За результатами опитування, проведеного в десяти ЗВО Дніпра, Києва та Львова серед першокурсників, 87% відсотків студентів планували вступити на технічні спеціальності ще до початку війни, 83% відсотків планують почати працювати за фахом впродовж навчання.

Загубитись в океані можливостей легко, а ось обрати свій напрям можна тільки знаючи, які спеціальності представлені на ринку IT для Trainee\Junior і поєднати це з практикою. Yalantis зробили вибірку найбільш поширених спеціальностей в IT.

Можливостей багато, навіть, для не технічних фахівців. А що ж коїться на ринку з погляду конкурсу на посаду та на яку зі спеціальностей попиту найбільше? Нижче наводимо аналітичні дані анонімного інтернет-порталу Djinni в кінці вересня, де показано конкурс на одну вакансію без досвіду роботи.

Існує розбіжність попиту та пропозиції на одну вакансію. Чинники перенасиченого ринку: ріст цін на енергоресурси, скорочення в Україні через війну, збільшення попиту на роботу в IT через можливість віддаленої роботи та відносно високі зарплати. Підігріває ситуацію реклама чисельних курсів, що обіцяють “золоті гори” та легкий вхід в ІТ. Відповідно попит, наприклад, на позицію тестувальника – вищий через думку, що вхід в IT з позиції QA легший. Причому збільшилась не тільки кількість кандидатів, а й значно зменшилась кількість вакансій. Сам ринок має циклічність і такою ситуація не була, наприклад ще у жовтні 2021 року, коли стався айтівський бум.

На початку 2020 року можна побачити грандіозний підйом IT-сфери через перехід майже всіх бізнесів в онлайн під час COVID-19. Логічно, що IT-сектор швидко адаптується до нових умов, і за часів війни вже зараз можна побачити повільне покращення ситуації. Індустрія влаштована таким чином, що завдання для джунів є завжди, а з поступовою стабілізацією ситуації росте й попит на них. Так що ж допоможе отримати перший офер? Є кілька варіантів:

Pet-projects

Це ваш handmade продукт. Це написаний вами код, який показує спектр знань та навичок. Алгоритм простий, але потребує уважності, бажання і часу. Спершу шукайте сайти з цікавими для вас вакансіями та виписуйте необхідні технічні вимоги для обраної позиції. Далі створюйте код, який містить всі ці елементи.
Тепер у вашому CV є посилання на вашу роботу з відповідними технологіями. Найкраще місце для розміщення Pet-projects: сервіси для спільної розробки (репозиторії) GitHub та Gitlab. Це підходить лише для розробників, а дизайнери можуть створити портфоліо у стилі компанії, яка їм цікава.  Для інших спеціальностей цей варіант мало підходить. Тому є й інший вихід.

Волонтерство

Ви можете займатись і розвиватись у цікавому для вас напрямі: студентських ініціативах, громадських організаціях та благодійних фондах, але при цьому займатись професійною діяльністю. Це можуть бути: дизайни, створення Telegram-ботів, сайту для університету, пошук та відбір волонтерів. Тобто реальні кейси, якими будуть користуватись, а також реальний досвід для вашого CV.

Курси

Курси — це спосіб отримати актуальні знання та відпрацювати їх разом із практикою.

Курси із домашніми завданнями, сертифікатами та гарною репутацією є перевагою при пошуку роботи. Ви не витрачаєте купу часу на пошук проблеми, а запитуєте досвідченого фахівця, що допомагає розв’язати конкретно вашу задачу. Віддавати перевагу краще курсам від приватних IT-компаній. Вони готують студентів для реальних задач, а не просто для продажу курсу. Збільшується можливість і отримати відповідний офер. Підходить для усіх спеціальностей.

Менторство

Існує безліч платформ для пошуку менторів або менторських організацій. За часи війни деякі надають такі послуги безоплатно або за донат для ЗСУ. Менторство — це бесіда з досвідченою людиною впродовж певного часу, під час якої ви відкриваєте для себе інсайти за темою. Ментор резюмує вашу роботу, вказує на помилки або дає корисні поради. Це набагато швидше, ніж онлайн-курси та вся увага сконцентрована виключно на вас. Ментор поділиться із вами експертизою, вкаже зони росту та підкаже найефективніші способи для розв’язання задач. Навіть у досвідчених фахівців часто є старші спеціалісти-радники. В Yalantis, наприклад, у кожного фахівця є власний ментор, який вказує на помилки та зони росту. Також, фахівці Yalantis часто розміщують в Linkedin інформацію про готовність стати менторами для початківців.

Фріланс

Мабуть, всі чули про популярні біржі фрилансу типу Upwork або Fiverr. Так, там доволі низький поріг входу для швидкого отримання замовлень по високому прайсу. Але це круте місце для практики. Якщо ви вкажете, що готові працювати за низьку ціну або безоплатно, то ви можете отримати перші проєкти на фриланс біржах. Потім з релевантним портфоліо та відгуками, ви можете поступово збільшувати свій прайс.

Досвід фрилансу підходить для спеціальностей не пов’язаних з управлінням та комунікацією.

Кар’єрні заходи

Будь-який нетворкінг стане в нагоді. Ніколи не знаєш, кого зустрінеш або яку корисну інформацію дізнаєшся. Варіантів безліч: хакатони, вебінари та інші заходи на яких ви за короткий час можете отримати знання та відпрацювати навички – один зі способів отримання релевантного досвіду. Yalantis має Telegram канал, де регулярно публікує анонси освітніх заходів від відділу Education з фахівцями-практиками компанії. Були й випадки, коли найактивніші учасники отримали запрошення на співбесіду після івенту.

Ком’юніті

Теж корисний нетворкінг. Зазвичай, це чати на декілька сотень або тисяч фахівців у яких ви можете безоплатно дізнатись відповіді на ваші запитання з вашого напряму від досвідчених спеціалістів. Майже кожна зі спеціальностей в IT має власне ком’юніті. Приєднуйтесь та пізнавайте.

Ще кілька корисних порад:

  • вакансії для джунів та трейні здебільшого «гарячі» та можуть висіти на сайті лише день, або навіть три години. Будьте активними, навіть якщо вам відмовляють, ви нічого не втрачаєте.
  • тримайте контакт з рекрутерами. Майже у кожного є робочі профілі на Linkedin. Намагайтесь відповідати вчасно і не зволікати.
  • треба приділити належну увагу до оформлення CV та вашого профілю на Linkedin. На Youtube каналі Yalantis є лекція від рекрутера з корисними порадами, як оформити резюме, що стовідсотково запам’ятають рекрутери.
  • не ігноруйте вдосконалення англійської мови. Іноді це може стати відмінною перевагою, попри відсутність практичного досвіду.

А тепер резюмуємо результати студентського дослідження після закінчення Yalantis Universities tour: 

Кількість студентів, що взяли участь: 650+
ЗВО до яких завітав Yalantis:
10 ЗВО у Львові, Києві та Дніпрі (КПІ, КНУ, НАУ, ДУТ, НТУ ДП, ДНУ, УМСФ, УДУНТ, НУ ЛП, ЛНУ)
Відповіді на найпоширеніші технічні питання ви можете побачити у Telegram-каналі Yalantis Education.
Результати опитування (студенти могли обирати декілька варіантів відповідей):

Чим вам цікавий IT напрямок?

67% через можливість віддаленої роботи
63% через високі зарплати
81% через широкі можливості розвитку
25% через трендовість IT-фаху або за рекомендаціями знайомих та друзів

Якими ресурсами користуються студенти для покращення скілів?

 70% фахові Telegram-канали
 19% шукають матеріали на DOU
 37% відвідують кар’єрні заходи
 73% відвідують фахові курси та школи
 53% отримують такі матеріали за рекомендацією

Чи планують студенти будувати кар’єру в Україні?

67% відповіли так
13% планують релокацію за кордон
20% ще не визначились

Які активності від приватних компаній цікаві студентам?

93% цікавляться стажуванням та практиками від компаній
70% лекціями від практиків фахівців
44% відвідують мітапи та воркшопи
26% зацікавлені в підтримці компаніями студентських заходів всередині ЗВО

Ось такі результати студентського дослідження Yalantis в рамках Universities tour 2022. В планах компаній надалі розвивати та підтримувати фахівців рівня Trainee та Junior й в цілому вдосконалювати систему вищої освіти в Україні. Підписуйтесь на телеграм канал Yalantis Education, щоб бачити найсвіжіші анонси подій, вакансії для початківців та отримати свій перший офер.

Поділитися:

Facebook
Telegram
Email

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з актуальними вакансіями та корисними матеріалами